‘Salaris, waardering, groei: daar vaart iedereen wel bij’

Arbeidsconsulent Brigitte van der Sluis over de Ujese Coöperatie

De gemeente Uden telt 650 bijstandsgerechtigden van wie arbeidsconsulent Brigitte van der Sluis er ongeveer zestig onder haar hoede heeft. Een aanzienlijk deel van hen zou in aanmerking komen voor een job bij de nog op te richten Ujese Coöperatie. ‘Het is een logische oplossing. En hard nodig.’

 

Brigitte is enthousiast over het plan voor de Ujese Coöperatie. Uitgangspunt daarvan is één huishouden, één plan, één minimuminkomen, waarbij ook vrijwilligerswerk en mantelzorg als volwaardige bijdrage gelden. “Ik vind het een heel goed idee. Als we van al onze inwoners verwachten dat ze meedoen, moeten we ook de kansen creëren. Geef mensen een veilige plek, midden in de maatschappij. Laat ze zich daar verder ontwikkelen. Het hoeft niet altijd een eindstation te zijn, maar dat mag natuurlijk wel.”

‘Mensen met een uitkering krijgen een echt salaris, worden beter gewaardeerd, groeien en voelen zich meer verantwoordelijk’

LOGISCH EN HARD NODIG

Door mensen met een bijstandsuitkering werk te laten doen waar in de samenleving behoefte aan is en hen in ruil daarvoor bij de Ujese Coöperatie op de loonlijst te plaatsen, verhoog je hun status, meent Brigitte. “Ze krijgen een echt salaris, worden beter gewaardeerd, groeien en voelen zich meer verantwoordelijk. Daar vaart iedereen wel bij. En hebben ze dan eenmaal een goede dosis zelfvertrouwen en ervaring, dan kunnen ze doorstromen naar een reguliere baan. Zelfs al gaat het met hele kleine stapjes, dan is dat al mooi. Iedere cliënt die goed is ondergebracht, vergroot zijn kansen.”

Brigitte verwacht dat een aanzienlijk deel van haar cliënten in aanmerking komt voor een job bij de coöperatie als het project doorgang vindt. “We hebben bijna alleen nog maar te maken met mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen is zo’n coöperatie een logische oplossing. En hard nodig.” 

‘Wie het succes van re-integratie uitsluitend afmeet aan de uitstroom naar betaald werk, maakt een grote denkfout’ 

ZIEK VAN ELLENDE

Wie het succes van re-integratie uitsluitend afmeet aan het al dan niet uitstromen naar betaald werk, maakt een grote denkfout, vindt Brigitte. “Als mensen zich meetbaar ontwikkelen, stijgen op de participatieladder en zich gelukkiger gaan voelen, dan is je werk óók succesvol.” Over mensen die als vrijwilliger of mantelzorger werken, wordt al gauw gedacht dat zij iets mankeren, is de ervaring van Brigitte. “Die houding is zó achterhaald, dat moeten we niet meer doen.”

Ze geeft het voorbeeld van een man van 63 die na drie jaar WW bij haar kwam, ziek van ellende omdat hij maar niet aan de bak kwam. “In die drie jaar had hij van alles gedaan: vrijwilligerswerk voor de plaatselijke voetbalclub, vrijwillig gastheer in een ziekenhuis, alles bij elkaar zo’n dertig uur per week. ‘Man, je werkt heel hard, daar mag je trots op zijn!’, riep ik. Pas toen ontspande hij. In een Ujese Coöperatie zou zo iemand zich uitstekend thuisvoelen en een veel beter zelfbeeld hebben.”

TOT TRANEN GEROERD

Een ander – schrijnend – voorbeeld is dat van een vrouw die ondanks haar goede opleiding nooit een baan had gehad. Brigitte: “Ze wilde niets: geen werk, geen vrijwilligerswerk. Ze vereenzaamde en kwam de deur nauwelijks uit. Ze was boos toen ik haar uitnodigde en wilde niet komen. ‘Ik ben 45, laat me met rust!’ Onder enige dwang kwam ze uiteindelijk toch, maar die eerste gesprekken liepen op niets uit. Na meerdere ontmoetingen kwam ik erachter dat ze van zingen hield. Dat bleek een mooie ingang.”

Brigitte kwam erachter dat de vrouw in een ver verleden ernstig misbruikt was, wat haar gesloten, defensieve houding verklaarde. Brigittes interventie resulteerde niet in regulier werk, maar in vrijwilligerswerk. “Ze zingt met bejaarden in een zorgcentrum. Daar voelt ze zich veilig en maakt ze zich meer dan verdienstelijk. Ik heb echt gehuild van ontroering toen dit gebeurde.”

‘Mooi om mensen naar vrijwilligerswerk, mantelzorg en andere activiteiten te leiden; naar plekken waar ze zich zinvol kunnen inzetten’

ZINVOLLE INZET

Ook voor mensen van boven de 55 kan de Ujese Coöperatie een uitkomst zijn, meent Brigitte. “In mijn bestand heb ik meer dan twintig 55-plussers – een derde van mijn totale bestand! Zeker voor degenen boven de 60 jaar is het heel lastig; geen bedrijf dat het nog aandurft om hen in vaste dienst te nemen. Moeten we deze mensen desondanks iedere week op hun vestje spugen omdat ze nog geen werk hebben gevonden? Het is toch veel mooier om ze naar vrijwilligerswerk, mantelzorg en andere activiteiten te leiden; naar plekken waar ze zich zinvol kunnen inzetten?”

Ze geeft tot slot het voorbeeld van een Afghaanse vrouw van 55 die in haar land van herkomst een baan in de zorg had. “Ze werkte in Uden bij de Wereldwinkel, doet allerlei verenigingswerk, zit in vrouwenwerkgroepen, werkt als tolk bij de IND, noem maar op. Maar tot een reguliere baan is het nooit gekomen; die laatste stap kan ze maar niet maken. Dat is toch zonde! In de coöperatie zou ze echter zeer goed op haar plek zijn.”

Tekst: Jan Dobbe
Beeld: de Beeldredaktie/Van Assendelft Fotografie

Deel dit artikel!

15//2018

Reacties

  1. Geplaatst door: peter vis

    wat een mooi en goed artikel Brigitte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

15//2018