Registratie klantmanagers is waardering voor het vak

BENIEUWD HOE HET REGISTER ERUIT KOMT TE ZIEN

Wordt een klantmanager bij een sollicitatie pas aangenomen als hij kan aantonen dat hij geregistreerd staat in het beroepsregister? Wat RSD de Liemers betreft wel. Manager Wilfred Hekkers wil vanaf 2018 in zijn team alleen geregistreerde klantmanagers die belang hechten aan ‘een leven lang leren’.

  

Dat vertelde Wilfred Hekkers bij zijn inleiding over registratie op het Najaarscongres van de Beroepsvereniging voor Klantmanagers op 10 november. Vanaf 2018 neemt RSD de Liemers geen nieuwe collega’s aan zonder registratie. Zittende klantmanagers mogen zich op kosten van de werkgever bijscholen om geregistreerd te worden.

Is de registratie een nieuw bureaucratisch dingetje, zoals enkele aanwezige klantmanagers op het congres vrezen? Volgens Wilfred zeker niet. “Registratie is een kwaliteitskeurmerk en daarmee allereerst een blijk van waardering voor het vak. Het geeft zicht op de professionaliteit die we moeten uitstralen richting burgers en wat mij betreft ook richting politiek. Het is een van de manieren om een lerende organisatie te worden.”

HANDSCHOEN OPPAKKEN

In veel vakgebieden is het al langer gebruikelijk dat professionals zich registreren om hun beroep uit te mogen oefenen, denk aan medici en psychologen, maar ook aan sociaal werkers en sociaal-juridisch dienstverleners. Via beroepsregistratie tonen zij aan dat zij over de juiste kennis, vaardigheden en ervaring beschikken en dat zij hun kennis up-to-date houden.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet graag dat ook klantmanagers op deze manier verder professionaliseren. “Als beroepsvereniging hebben we de handschoen opgepakt om de kwaliteit naar een hoger plan te trekken”, zei voorzitter Jasmijn Lee Sack Fong van de BvK tijdens het congres. “De normeringen liggen nog niet vast. Wij zien dit daarom als een unieke kans om zelf te bepalen hoe wij vinden dat de registratie eruit komt te zien. Daarmee voeren we zelf de regie.”

Toegang tot het register

Hoe krijg je toegang tot het register en hoe blijf je geregistreerd? Daarvoor kun je straks terecht bij het Registerplein waar de BvK mee wil gaan samenwerken. Hier zijn ook registers voor andere sociale professionals opgenomen.

Jaarlijks dient iedere klantmanager een aantal punten te halen om geregistreerd te blijven. Deze punten verwerf je door allerlei vormen van scholing en ontwikkeling, zoals deelname aan de Dag van de Uitvoering en trainingen.

Een e-portfolio kan ook een onderdeel zijn van de registratie, maar is geen voorwaarde. Dat is de uitkomst van een pilot die RSD de Liemers hiernaar heeft uitgevoerd. Wel beveelt RSD de Liemers naar aanleiding van de pilot aan om de registratie gewicht te geven. “Werk met aantoonbare minimumkwalificaties”, zegt Wilfred.

Behalve nieuwe collega’s dienen ook de zittende klantmanagers aan de eisen te voldoen. Er komt wat Wilfred betreft geen ‘generaal pardon’ voor de mensen die het vak al uitoefenen. Zij dienen ook aan te tonen dat ze professionals zijn. Er kan wel een standaardprogramma ontwikkeld worden om de ontbrekende onderdelen voor zittende klantmanagers weg te werken.

De BvK wil graag dat zoveel mogelijk mensen hierover meedenken. Daarom wordt er op allerlei niveaus over het beroepsregister gepraat, zoals tijdens de Dag van de Uitvoering, congressen en in een klankbordgroep. In november 2017 moet de registratie officieel zijn. Dat is een nieuwe mijlpaal voor de beroepsvereniging, die volgend jaar ook haar vijfjarig bestaan viert. 

Tekst: Sigrid van Iersel
Foto: de Beeldredaktie

Wil je meepraten over de invulling van beroepsregistratie van klantmanagers?

Stuur een e-mail naar Elke Haitink van Divosa.

Ben je leidinggevende van professionals in het sociaal domein en wil je meer weten over het beroepsregister van klantmanagers? Hoe past het in de lokale context? Is het een goede manier om een lerende organisatie te worden? Welke vorm van leren vind je belangrijk? Wat is je visie?
Wilfred Hekkers (manager RSD De Liemers, lid Raad van Advies BvK) gaat graag in gesprek met andere leidinggevenden over de aanpak om tot een lerende organisatie te komen.
Download (2mb pdf) de flyer Beroepsregister klantmanagers

Of neem contact op met Wilfred Hekkers: w.hekkers@rsddeliemers.nl.

Op de website van de BvK lees je meer over de stand van zaken rond het thema beroepsregistratie. 

 

Klantmanagers over beroepsregistratie

Op het najaarscongres van de BvK gaven enkele klantmanagers hun visie op de beroepsregistratie:

Wilma Volman, RSD de Liemers:
“Ik ben groot voorstander van de registratie. Hiermee kunnen we het vak naar een hoger niveau brengen. Je kunt je ook onderscheiden van mensen die niet geregistreerd zijn. Als je zzp’er bent, wil je hiermee kunnen aantonen dat je gekwalificeerd bent.

Behalve klantmanager ben ik shiatsu-masseur. Via onze vereniging van alternatieve behandelaars moeten we voor onze registratie 36 studiepunten per jaar halen, drie punten per dagdeel. Dat is best pittig, maar ik ben hier wel wijzer door geworden. Ik kan bovendien bij een lichamelijke klacht aantonen dat ik echt weet wat ik doe.”

paula-van-nieuwkerk

Paula van Nieuwkerk (foto boven), gemeente Zoetermeer:
“Het is een goed idee dat we ons als klantmanager verder ontwikkelen, maar niet in een opgelegde vorm. We zijn er nog niet eens uit wat het vak van een klantmanager eigenlijk inhoudt. Wat levert beroepsregistratie ons op?”

Nashaira Ilaria, gemeente Zoetermeer:
“Als ik me wil ontwikkelen, dan bespreek ik dat met mijn manager. Ik moet gewoon zorgen dat ik goed werk aflever. Een register is in mijn ogen overbodig. We zijn zelf verantwoordelijk voor onze professionele ontwikkeling; dat hoeft niet ergens vastgelegd te worden.”

elly-van-brussel

Elly van Brussel (foto boven), RSD Optimisd:
“Of je je werk goed doet hangt niet af van je opleiding, zelfs niet van je werkgever. Het gaat er meer om of je breder kunt kijken en de vraag achter de vraag goed kunt zien. Daarna zoek je de wetten erbij die je kunt gebruiken. Bij een registratie kun je dit niet meten, want wie bepaalt nou wat goed is of niet? Je moet vooral een goede basishouding hebben en een passie voor het vak. Dat zit in je of niet. Mensen met een mbo-opleiding vullen soms hun vak op een hbo-niveau in, dus het hangt ook niet met een opleiding samen. Diverse collega’s komen op hun vrije dag naar dit BvK-congres. Niet omdat hun werkgever dat vraagt, maar voor de mensen voor wie ze werken.”

anja-rootnick

Anja Rootinck, sociale dienst Oost Achterhoek en Marion Man (foto boven), sociale dienst gemeente Apeldoorn:
“De registratie is prima. Die komt er toch, dus daar hoeven we geen discussie over te voeren. We praten liever verder over hoe dat register eruit komt te zien en wat daarvoor nodig is. Wat zijn de criteria? Hoe meet je de kwaliteit dan? Je voert je vak vooral goed uit op de vloer, dus daar zijn we erg benieuwd naar.”

John van der Starre, gemeente Leiden en lid van de BvK-commissie register voor klantmanagers:
“Het moet duidelijker worden wat klantmanagers precies te bieden hebben aan klanten, zodat klanten minder afhankelijk zijn welke persoon ze bij het loket treffen. Bij de slager krijg je tenslotte ook iedere keer min of meer dezelfde kwaliteit biefstuk.
Gemeenten kunnen een reeks opleidingen zelf invullen. Bij het register maatschappelijk werker is bovendien gebleken dat het professionals activeert, bijvoorbeeld door in hun gemeente werkgroepen op te richten.”

 

Deel dit artikel!

08//2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

08//2016