‘Mensen voelen zich serieus genomen’

Mijn Werkblad is een handig hulpmiddel voor klantmanagers. Het is een eenvoudig document met vragen die de klant zelf invult als ondersteuning van het gesprek. Waar sta ik nu? Wat wil ik leren en bereiken? Wie kunnen mij daarbij helpen? De klant bepaalt de vraag en hanteert de pen. Hoe ervaren klantmanagers de inzet van Mijn Werkblad?


Naam:
 Jeanine Dijkstra
Functie: werkmakelaar Intake, Deventer Werktalent
Leeftijd: 43

“In het kader van een proef ben ik nu zo’n anderhalve maand bezig met Mijn Werkblad. Ik vind het echt een aanrader. Het geeft concrete handvatten om op door te pakken en helpt uitstekend om mensen aan het praten te krijgen. Iedereen die hier komt voor de intake vraag ik het blad in te vullen, behalve mensen die de taal niet goed beheersen.

De mensen zitten in een traject waarin ze heel veel moeten. Hier verwachten ze een hele papierwinkel en allerlei moeilijke vragen. In plaats daarvan mogen ze zelf het heft in handen nemen en vertellen hoe zij het willen hebben. Ze voelen zich serieus genomen en dat maakt hen enthousiast. Het feit dat ze zelf hun plannen formuleren maakt bovendien dat ze er veel makkelijker achterstaan.

Ik werk nog maar kort met Mijn Werkblad en zie mensen maar enkele weken. Daardoor kan ik niet zo heel veel zeggen over de effecten. Dat het werkt zie ik vooral aan kleine, positieve stappen. Zo ontdekte iemand dat hij als zzp’er wilde gaan werken. Hem kon ik doorverwijzen naar het Ondernemershuis. Weer een ander kwam via Mijn Werkblad tot het inzicht dat ze psychologische hulpverlening nodig had om verder te komen, iets wat ze in een eerder stadium afhield. Dat zijn kleine, maar heel belangrijke stappen.

Mijn Werkblad is breed inzetbaar. Zo geeft het mensen met multiproblematiek meer inzicht in hun situatie. Het is ook een mooi discussiedocument. Jongeren vraag ik bijvoorbeeld vaak om hun vrienden of familie mee te laten kijken naar hun plannen. Laatst zat ik met een man van 28 die helemaal in zijn passie was gedoken en een extreem ambitieus plan voor een eigen bedrijf had gemaakt. Zijn vrienden waren desgevraagd eerlijk in hun oordeel: ‘Jou kennende gaat dit niet lukken. Het lukt alleen als je er een goede partner bij zoekt.’ Van zijn vrienden neemt hij dat aan, van mij niet. Ook dat vind ik een positieve stap.”

Voor meer informatie en kosteloos bestellen van Mijn Werkblad

Tekst: Jan Dobbe
Foto: De Beeldredaktie

Deel dit artikel!

04//2015

Reacties

  1. Geplaatst door: Alojamiento web

    Sommige mensen voelen zich niet serieus genomen als de dokter zegt, dat stress misschien de oorzaak is van hun lichamelijke klacht. Het lijkt dan of de dokter bedoelt, dat de klacht is ingebeeld of dat men zich aanstelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

04//2015