Fatima Bouchrit over parttime ondernemerschap Kansen benutten voor mensen met ondernemersplannen

‘Kansen benutten voor mensen met ondernemersplannen’

Fatima Bouchrit over parttime ondernemerschap

Parttime ondernemerschap, werkt dat? Fatima Bouchrit, coördinator en uitvoerder van de regeling bij Weener XL, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente Den Bosch, is enthousiast. Haar tip: maak het zo simpel mogelijk.

 

Waarom is Den Bosch gestart met de regeling voor parttime ondernemerschap?

“Allereerst vanwege de veranderingen op de arbeidsmarkt. Er komen steeds meer zzp’ers bij de gemeente. We willen de kansen benutten om hen te ondersteunen zonder allerlei belemmeringen op te leggen. Hoe maken we het zo simpel mogelijk? De regeling Bijstand voor Zelfstandigen stelt best wat eisen en is voor veel mensen te hoog gegrepen, terwijl zij het wel in zich hebben om een eigen bedrijfje te beginnen.”

Voor welke groep is parttime ondernemen geschikt?

“De groep is heel divers, maar vaak gaat het om diensten die gemakkelijk vanuit huis gedaan kunnen worden, zoals catering of coupeusewerk. De deelnemers gaan naast het parttime ondernemen op zoek naar een (parttime) baan in loondienst. Dat geldt overigens niet voor iedereen. Sommigen zijn gedeeltelijk arbeidsongeschikt of hebben zorgtaken. Voor hen is een kleine onderneming een mooie mogelijkheid om toch inkomsten te verwerven.”

‘Mensen komen weer in beweging,
ze tellen weer mee’

Welk doel streeft Den Bosch na met deze trajecten?

“Onze insteek is volledige uitstroom: naar een baan, een onderneming of een combinatie van beide. De combinatie van een parttime baan en ondernemerschap is niet altijd haalbaar, maar we zien wel dat mensen er altijd voordeel van hebben. Hun zelfvertrouwen groeit. Of ze komen door hun nieuwe netwerk in contact met iemand die een baan aanbiedt. Er ontstaat beweging en iemand telt weer mee.”

Hoe weet je of iemand geschikt is voor het ondernemerschap?

“We kunnen testen afnemen of een pre-start-traject inzetten. Maar we kijken ook naar wat iemand al eerder ondernomen heeft. Onze deelnemers komen zelf met het idee – we brengen de regeling nog niet actief onder de aandacht. Dat betekent doorgaans dat ze heel graag willen. We beoordelen hoe reëel hun plan is en zetten dat af tegen de mogelijkheden. Veel mensen zijn heel goed in hun vak, maar minder goed in marketing. Hoe krijgen ze klanten? Daar bieden we ondersteuning bij. Op dit moment hebben we 75 trajecten.”

Welke obstakels komen jullie tegen?

“We hebben veel geïnvesteerd in de samenwerking met andere afdelingen. Je moet duidelijke afspraken maken, bijvoorbeeld over hoe we omgaan met inkomstenkorting. Dat vraagt veel zorgvuldigheid. Omdat het om een kleine regeling gaat, hebben we enkele specialisten aangewezen, onder wie mijn collega Fatima Abaran van de afdeling Zelfstandigen. We zijn klein begonnen om van daaruit verder te bouwen. Nu denken we erover om de regeling ook actief onder de aandacht te gaan brengen. Het kan een mooie kans voor mensen zijn.”

Waarom ben je enthousiast over parttime ondernemen?

“Er is vraag naar, dus als overheid wil je dat zo veel mogelijk faciliteren. Ik wil graag kansen benutten, zodat mensen zelf hun inkomsten binnenhalen. Dat is financieel positief voor de gemeente, maar het is ook een extra re-integratie-instrument. Mensen die niet in een dienstverband passen, kunnen met parttime ondernemerschap toch hun talent ontplooien en hun eigen ontwikkeling mogelijk maken.”

Tekst: Sigrid van Iersel
Foto: De Beeldredaktie 

Tips voor gemeenten

 1. Het is een kleine regeling, maar beschouw het als een volwaardig traject. Het vraagt om draagvlak binnen de hele organisatie.
 2. Maak de regeling voor deelnemers zo makkelijk mogelijk, zonder veel voorwaarden vooraf. Geef de klant de ruimte om het te gaan doen.
 3. Kijk wat haalbaar is, maar stimuleer vooral om met een goed idee aan de slag te gaan en begeleid waar nodig is.
  Divosa heeft e-learning ontwikkeld over parttime ondernemen in de bijstand, gericht op professionals die mensen naar werk begeleiden. De e-learning kan gratis gevolgd worden na inschrijving op www.participatiecampus.nl.

Wat is parttime ondernemerschap?

Parttime ondernemers in de bijstand zijn een beperkt aantal uren per week als zzp’er actief of hebben een kleine onderneming. Daarnaast krijgen zij een aanvullende uitkering. Zij kunnen uitstromen naar werk (deeltijd of voltijd) of een opstap krijgen naar het volledige ondernemerschap. Of zij blijven parttime ondernemen combineren met een aanvullende uitkering.

Den Bosch, Zwolle en Assen hebben als koplopergemeenten het parttime ondernemerschap de afgelopen jaren in hun beleid opgenomen. Uit hun ervaringen blijkt dat deze aanpak de gemeente in alle gevallen besparingen oplevert. Daarnaast zorgt parttime ondernemerschap voor uitstroom van deelnemers. Bij de koplopergemeenten lag dat percentage in 2014 op 25 procent.

Deel dit artikel!

03//2015

Reacties

 1. Geplaatst door: Henk Sodenkamp

  Ik coach een kennis met een bijstandsuitkering, en inmiddels heeft zij via een erkende opleiding aan Ondernemersschool Belgie die tegenwoordig ook in Nederland aan de weg timmert, een diploma kleermaker behaald, en is nu bezig met patroontekenen gevorderden.
  Van haar oude gemeente kon weinig anders worden verwacht dan de gebruikelijk standaard trajecten waar zij niets aan heeft gehad, en nu blijkt in haar nieuwe gemeente na verhuizing, zeg maar rustig vlucht, uit kostenoverwegingen het zelfde beleid te worden gevoerd, maar waarschijnlijk ook uit onkunde en gepreoccupeerdheid. Tegen de oude gemeente loopt een procdure in hoger beroep waar het primaire besluit inmiddels is ingetrokken, maar ook vanwege betrokkenheid van private partijen de schade nog vastgesteld zal moeten gaan worden, en ook tegen nieuwe gemeente lopen inmiddels procedures. Ik ben gemachtigde in deze zaken. Waar het om gaat is dat ik graag meer informatie over de door u beschreven trajecten zou willen hebben, en wellicht kan ik hiermee een positieve bijdrage leveren aan een ander beleid in beide gemeenten.

  Henk Sodenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

03//2015