‘Ik ben een nog betere professional geworden’

Uit het dagboek van een cursist

Benedicte Bruers, consulent re-integratie bij Annex BV, nam in 2018 deel aan de driedaagse training ‘Psychische aandoeningen en LVB’ van Divosa. Ze hield een dagboek bij van haar bevindingen. ‘Ik ben nu nog aandachtiger tijdens gesprekken.’

 

Maandag 5 maart: inschrijving

Vandaag ingeschreven, samen met twee collega’s en vijf consulenten van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland. Omdat we een enorme toename zien van cliënten met psychische klachten en/of lichte verstandelijke beperkingen, ontstond het idee een aanbod te ontwikkelen specifiek voor deze doelgroep. Daar werken we aan in de pilot ‘Aandacht doet bewegen’. Om meer inzicht in de problematiek te krijgen, zijn we op zoek gegaan naar een geschikte training. Zo zijn we bij Divosa terechtgekomen. Hoe herken je psychische aandoeningen? Hoe ga je ermee om? Wat doe je wel en – vooral – wat doe je niet? Deze training biedt dit allemaal. Ik heb er veel zin in, al was het maar om de kennis die ik al heb weer op te frissen.

Dinsdag 29 mei: eerste trainingsdag

Voorafgaand aan de training is ons gevraagd thuisstudie te doen om alvast met de materie bekend te raken. Dit kost behoorlijk wat tijd, maar is wel zinvol. Wanneer bijvoorbeeld het ICF-schema – een holistische kijk op functioneren – aan bod komt, kan ik meteen mee en word me snel duidelijk hoe en wanneer je dit toepast.
Vandaag zijn we ingegaan op allerlei vormen van psychische aandoeningen. Ik heb er moeite mee dat er wat lichtzinnig en met net iets te veel humor gesproken wordt over wat psychische aandoeningen zijn. De stoornissen die erbij horen, wat dit met iemand en zijn omgeving doet en welk gedrag daaruit voortvloeit, komen voor mijn gevoel iets te weinig aan bod. Om mensen goed te kunnen helpen, vind ik dat je als consulent zicht moet hebben op de impact die de aandoening kan hebben op het geheel. Het voelt vertrouwd genoeg om dit ter sprake te brengen en er wordt heel goed op gereageerd.
Later behandelen we licht verstandelijke beperking, weinig mensen in de groep weten dat het percentage van mensen met deze aandoening heel hoog ligt. Vijftig jaar geleden gingen zij op in de massa, nu hebben we gelukkig meer tools om beperkingen te onderzoeken en is er veel meer oog voor hen.

‘Ik laat niet altijd voldoende stiltes vallen en zoek naar oplossingen in plaats van de cliënt zelf te laten denken’

Dinsdag 12 juni: tweede trainingsdag

Ik ben erg te spreken over onze docent, Arjan. Een training is pas zinvol als er een docent voor je staat die uitstekend weet waar hij het over heeft en die je boeit. Van hem kunnen we nog wat leren. Hij komt bij aanvang nog even terug op mijn opmerking van vorige week. Erg prettig!
We behandelen vandaag gesprekstechnieken en ik merk dat daar elke keer opnieuw iets over te leren valt. In mijn eigen praktijk werk ik soms te hard; ik laat niet altijd voldoende stiltes vallen en zoek naar oplossingen in plaats van de cliënt zelf te laten denken. Dat is mijn valkuil. De training laat me opnieuw het belang inzien van reflecteren, herhalen en stiltes laten vallen. Ondertussen ben ik hier weer veel bewuster mee bezig en ja ... het werkt!

Dinsdag 19 juni: laatste trainingsdag

Ik zag een beetje op tegen vandaag, vanwege het rollenspel met een trainingsacteur; dat is niet zo mijn ding. Maar het gaat heel goed, ik vind het stiekem zelfs wel leuk. We kiezen een psychische aandoening om met de trainingsacteur te oefenen. Ik kies voor autisme, een wat ‘veilige’ keuze omdat ik er privé ervaring mee heb. Ik wil zien of mijn ideeën sporen met wat de training erover zegt. Dat blijkt gelukkig zo te zijn. Opnieuw zie ik het belang van stiltes laten vallen, maar ook van het geven van complimenten. Niet alleen complimenten aan de persoon, maar ook voor de vorderingen die hij of zij maakt. Ook al zijn het maar heel kleine stapjes, het stimuleert mensen enorm als ze zien dat ze vooruitgaan.

‘Ik duik regelmatig in de lesstof om mijn geheugen op te frissen’

20 maart 2019: een jaar later

De training heeft aan mijn verwachtingen voldaan. Ik pas veel van het geleerde toe in mijn dagelijkse praktijk, zoals de verbeterde gesprekstechniek. Ik ben hierdoor nog aandachtiger tijdens gesprekken: ik kijk niet alleen naar de aandoening, maar ook naar de impact ervan op de cliënt en zijn of haar omgeving. Alle cliënten, welke aandoening ze ook hebben, hebben recht op een gesprekspartner die empathisch is, luistert, begrip toont en hen in hun waarde laat. Eerlijk is eerlijk: veel zakt ook weer weg en ik moet regelmatig in de lesstof duiken om mijn geheugen op te frissen. Of mijn cliënten er door deze training beter aan toe zijn, kan ik niet meten. Maar ik weet zeker dat ik een nog betere professional ben geworden. Dat voelt voor mij in ieder geval goed.”

Tekst: Jan Dobbe
Beeld: de Beeldredaktie / Marcel van Hoorn

 

Deel dit artikel!

Annex BV is het re-integratiebedrijf van een aantal Limburgse gemeenten, waaronder Maastricht. Het bedrijf verzorgt arbeids- en medische diagnostiek en (basis)ontwikkeling, gekoppeld aan leerwerkplekken bij bedrijven in de regio Maastricht-Heuvelland. Ook biedt het taal- en sollicitatietrainingen en activeringsplekken.

18//2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

18//2019