‘Geloof in eigen kunnen’

Column Roland Blonk, senior onderzoeker TNO 

Foto Roland Blonk

Sollicitatietrainingen zijn er in vele soorten en maten. Ze verschillen in inhoud, omvang, vorm en in de stijl waarin ze worden gegeven. Dat roept allerlei vragen op: Zijn ze effectief? Op welke termijn? En verschillen ze in effectiviteit? Het antwoord luidt steeds ‘ja’. Ja, sollicitatietrainingen zijn effectief in het aanleren van zoekvaardigheden, in het vinden van werk op kortere en op langere termijn en ja, sommigen trainingen zijn effectiever dan andere. Waar moet je dan op letten? Waaruit bestaat dan een effectieve sollicitatietraining?

 

Verder lezen?


Liu, S., Huang, J.L., & Wang, M. (2014). Effectiveness of Job Search Interventions: A Meta-Analytic Review. Psychological Bulletin, 140(4):1009-1041.

Van Hooft, E.A., & Noordzij, G. (2009). The effects of goal orientation on job search and reemployment: a field experiment among unemployed job seekers. Journal of Applied Psy¬chology, 94(6), 1581.

In 2014 publiceerden de onderzoekers Liu, Huang en Wang een indrukwekkende overzichtsstudie. Zij vonden in de literatuur 47 studies die qua opzet en beschrijving aan hoge kwaliteitseisen voldeden. Trainingen, zo bleek, kunnen bestaan uit twee elementen: het aanleren van effectief zoekgedrag en het stimuleren van motivatie. Effectief zoekgedrag gaat over vaardigheden als een goede brief en cv schrijven en jezelf weten te presenteren. Motivatie stimuleren kan op verschillende manieren, zoals een plan maken, het versterken van geloof in eigen kunnen en het leren omgaan met stress. Trainingen die zich zowel op zoekvaardigheden als op het versterken van motivatie richten, blijken effectief. Trainingen die zich bijvoorbeeld alleen op zoekvaardigheden richten, zijn dat niet.

‘Hoe langer op zoek, hoe lager het geloof in eigen kunnen’ 

Hoe doe je dat dan, de motivatie versterken? Dat doe je vooral door het versterken van geloof in eigen kunnen. En dat doe je weer door te benadrukken wat mensen goed doen, door goede voorbeelden te geven en door zodanig te oefenen dat deelnemers ervaren dat ze de vaardigheden onder de knie krijgen. Zo zijn trainingen waarin het leren vooropstaat (Wat kan ik leren van deze sollicitatie?) veel effectiever dan trainingen waarin de prestatie (elke week een verplicht aantal sollicitaties) vooropstaat, aldus de onderzoekers Van Hooft & Noordzij. Dat geldt misschien wel in het bijzonder voor mensen die al langer werkzoekend zijn, want hoe langer op zoek, des te lager het geloof in eigen kunnen door de vele faalervaringen.

Trainingen waarin de nadruk ligt op prestatie vergroten het risico op nog meer faalervaringen en een verdere verlaging van zelfeffectiviteit en motivatie. Zelfeffectiviteit beschermt ook tegen het negatieve effect van faalervaringen: je moet vertrouwen hebben in jezelf om tegen een stoot(je) te kunnen. Het is dus zaak om juist bij langdurig werkzoekenden eerst te werken aan dat vertrouwen. Check hoe het staat met het geloof in eigen kunnen van de mensen die je begeleidt en werk van daaruit aan de benodigde vaardigheden.


Tekst:  Roland Blonk

Foto:  De Beeldredaktie

 

 

Deel dit artikel!

04//2015
04//2015