divosa-henri-bekker-trots-op-je-vak

‘Geen stress, maar een flow’

Henri de Bekker, programmamanager Horst aan de Maas

“Eén van onze teammanagers is afkomstig uit de zorgsector, een andere uit de verzekeringswereld. Dat bleek een gouden greep: je krijgt kruisbestuiving en de uitvoering is ‘in control’. En zo houd ik tijd en energie over voor het bepalen van de koers, het inspireren en aanjagen. Ik breng de teamleiders regelmatig bij elkaar om hen ervaringen en ideeën uit te laten wisselen. Dat brengt energie: een flow waarin mensen elkaar vinden, boven zichzelf uitstijgen en meer voor elkaar krijgen.

Vakmanschap betekent voor mij ordenen, structureren en het slim verbinden van mensen en taken.

Hoe je dat doet? Ga projectmatig te werk. Daardoor zie je aan de voorkant al wat je een paar maanden later nodig hebt. Zo wisten wij voor de zomervakantie in 2014 al welke inzet van ICT, HRM en communicatie er later dat jaar moest komen. Tijdig plannen scheelt veel stress en irritatie en geeft een gevoel van letterlijk ‘samen-werken’.

De afspraken die we met de klant maken, leggen we vast in een individueel leefzorgplan. Dat is een document waarin tijdens of na het keukentafelgesprek de aanvraag én de gemaakte afspraken meteen worden vastgelegd.

‘Mensen weten elkaar te vinden en stijgen boven zichzelf uit’

Sinds januari doen we klanttevredenheidsonderzoek over vraagverheldering bij deze werkwijze. Daarbij vragen we de klant hoe hij de gesprekken heeft ervaren. Anoniem en vrijblijvend. We hebben al zo’n zestig reacties met een 8,7 als gemiddeld rapportcijfer. Extreem hoog.

Het zegt misschien iets over de verwachtingen die klanten vooraf hadden. Die verwachtingen worden dus overtroffen. Dit is óók omdat we al lang werken met vraagverheldering en al in 2014 zijn begonnen met proefdraaien in de nieuwe setting, de wijkteams.

Om het leefzorgplan te borgen is er normaal gesproken een formele beschikking en een bezwaarprocedure nodig van de gemeente. Onpersoonlijk en tijdrovend. Wij zeggen: de handtekening van de klant onder het plan is voldoende. Dat plan is dus meteen de beschikking. Dat werkt sneller en prettiger.”

Tekst: Jan Dobbe
Foto: John Peters

Wie is Henri de Bekker?


Henri de Bekker (48) is programmamanager Sociaal Domein in de gemeente Horst aan de Maas. Hij geeft leiding aan ruim zestig medewerkers (56 fte).
Het programma Sociaal Domein bestaat uit vier teams en een club beleidsmedewerkers die speciaal voor de transitie bijeengebracht zijn. Drie van de teams gaan over de uitvoering: Werk & Inkomen, Zorg & Ondersteuning (wijkteams) en Back Office. Deze teams worden geleid door speciaal geselecteerde teammanagers die de decentralisatie vorm en inhoud geven.

Deel dit artikel!

02//2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

02//2015