divosa-sultan-trots-op-je-vak

‘Geef jongeren aandacht en complimenten’

Sultan Tosun, consulent Jongeren in Doetinchem

“Als consulent probeer ik jongeren weer naar school of naar betaald werk te krijgen. Of allebei. Wat heel goed werkt, is dat je de jongeren vaker ziet en spreekt. Minimaal twee keer per maand, maar liever elke week. Geef ze het gevoel dat ze ertoe doen, laat zien dat ze belangrijk zijn en meedoen. Dan gaan ze stappen zetten, puur doordat je die aandacht geeft.

We kennen de juiste personen op scholen en sparren regelmatig over de mogelijkheden. Dat schept wederzijds vertrouwen en levert een mooie samenwerking op. Zo kunnen wij bemiddelen voor leerlingen die vroegtijdig zijn uitgevallen, maar toch de opleiding willen afmaken. Ze krijgen de kans om met behoud van uitkering ‘therapeutisch’ mee te lopen, desnoods halve dagen. Ze pakken het schoolritme weer op en kunnen rustig instromen. Dat is zo mooi om te zien! Let wel, ik faciliteer alleen maar. De jongeren doen het verder zelf.

‘Zo kreeg ik een jongen met een heftig verslavingsverleden weer op school’

Een actieve houding ten opzichte van de jongere, constant in gesprek blijven, de jongere goed volgen en bij elke stap – hoe klein ook – complimenten geven. Op die manier kreeg ik een jongen met een heftig verslavingsverleden weer op school. Eerst dacht ik: dit wordt niks. Maar gaandeweg draaide hij de goede kant op. Hij zette zelf de knop om. Je kunt gerust zeggen dat hij het licht had gezien.

Iedere vrijdagochtend hebben we verplichte groepmeetings met vijftien jongeren die bemiddelbaar zijn naar betaald werk en scholing. Dat werkt heel goed. We bespreken van alles: de verplichte sollicitaties, ideeën, nieuwtjes, teleurstellingen, leermomenten, cases, huiswerkopdrachten, het eigen netwerk, inzet van social media, ... Als je elkaar wekelijks ziet, leer je van elkaar. Het vertrouwen groeit. Jongeren mogen zich ook presenteren voor een werkgever, waarna ze feedback krijgen van die werkgevers. Spannend, maar o zo leerzaam. Het levert soms zelfs een match op waar betaald werk uitrolt. Prachtig toch?!’

Tekst: Jan Dobbe
Foto: Guido Benschop

Wie is Sultan Tosun?


Sultan Tosun (33) is sinds 2009 consulent Jongeren bij de gemeente Doetinchem. Doelgroep: jongeren van 18 tot 27 jaar met een uitkering.

Deel dit artikel!

02//2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

02//2015